Opskrifter

Mørbrad med æbler og saltmandler

4 personer

1 stor afpudset svinemørbrad ca. 5-600 g
salt og peber
2 æbler
kødsnor
olie og smør
1½ dl piskefløde
evt. kulør
1 kg kartofler
400 g haricots verts
1 dl røgede eller saltede mandler.

Skær mørbraden godt halvt igennem på langs. Spred ud oglæg en plastikpose over og bank mørbraden let flade med hånden eller en kødhammer. Krydr med salt og peber.

Skræl æblerne og skær i stave. Fordel æblet på mørbraden og rul den sammen. Bind mørbradene sammen med kødsnor.

Kom olie og smør i en stegegryde. Brun kødet på alle sider. Tilsæt 2 dl. vand og fløden og lad kødet simre under låg ved svag varme i 20 minutter.

Kog kartoflerne møre. Kom bønner i en gryde med vand og salt og lad dem koge møre i 2 minutter.

Tag kødet op og fjern snoren. Skær kødet i mindre stykker og server med sauce, kartofler, bønner og et drys mandler.


Rødkålssalat med spelt og æbler

4 personer

1 dl perlespelt eller bulgur
2 æbler – f.eks Ingrid Marie
½ l fintsnittet rødkål
1 fintsnittet rødløg
1 dl grofthakkede
tørrede frugter – f.eks abrikoser, rosiner og tranebær samt lidt syltet ingefær.

 

Dressing:

2 spsk olie
4 spsk æbleeddike
2 tsk akaciehonning
1 tsk spidskommen
salt og peber

Kog perlespelt efter anvisningen på pakningen, agdryp og afkøl den.

Udkern og snit æblerne i både. Bland perlespelt, æbler og rødkål samt rødløg med de tørrede frugter.

Rør dressingen sammen og smag den godt til med salt og peber, før den blandes med salaten, som skal trække 15-20 minutter og  gerne længere.

Æblekage med rosmarinflødeskum

8 personer

1/4 dl piskefløde
3 stilke frisk rosmarin
1 kg æbler
1 dl hvidvin
50 g rørsukker
½ vaniljestang
150 g æblekagerasp
smør
150 g mandelmakroner
4 spsk mandelflager

Aftenen før: læg rosmarinstilke i fløde i en skål i køleskabet. skræl abælerne og skær dem i grove tern. Kom æblerne i en gryde med ½ dl vand, vin, sukker og en flækket vaniljestang. Lad det simre i ca. 10 minutter. Smag evt. til med mere sukker og lad det køle af.

Rist raspen i smør på en pande og afkøl helt. Knus makroner og vend med rasp. Læg nu lag af æblemos og raspblanding i en skål. Dæk til og lad stå og blive kold.

Lige inden servering fjernes rosmarinstilkene fra fløden. Pisk til skum og fordeles på toppen med et drys mandelflager.

Æblemuffins med kanel og kardemomme (10-12 stk)

400 g æbler
1 tsk. kardemomme
½ dl koldpresset rapsolie
½ dl yoghurt
140 g sukker
75 g brun farin
50 g hakkede hasselnødder
140 g mel
2 tsk bagepulver
½ spsk. kanel
1 knsp. fint salt
4 æg

Til formene: rapsolie, sukker, rasp.

Forvarm ovnen til 180 grader. Rør olie, yoghurt, sukker og farin grundigt sammen. Rør hasselnødderne i. Sigt mel, krydderier, salt og bagepulver sammen. Rør æggene i yoghurten et ad gangen skiftevis med melblandingen.

Befri æblerne for kernehuset og skær dem i tern. Vend æbleternene i dejen, og hæld dejen i smurte muffinforme, som forinden er drysset med sukker og rasp.

Bag disse muffins 20-25 min. indtil en strikkepind kan stikkes i kagen og trækkes ud uden, at der sidder dej på. Lad dem hvile lidt. Tag dem ud af formene og lad dem køle helt af på en rist.